Udvekslingsophold i Madrid

I år 2004-2005 boede og studerede jeg i Madrid. Her kan du læse om hvilke erfaringer, jeg har gjort mig som dansk studerende i den spanske hovedstad.

Mucho trendy, señor Jørgen!
-Praktiske råd om udvekslingsophold i Madrid

Som tidligere udvekslingsstudent vil jeg gerne dele mine erfaringer med andre, der har lyst til at tage af sted til Madrid.

De ting, jeg selv ved nu, kunne være nyttige at have vidst inden opholdet. To ting for mig er vigtige at understrege: for det første – hvis du gerne vil på udveksling, så tag af sted!

Det er en kæmpe oplevelse, og det er ikke sikkert du får chancen til at bo et halv eller helt år i udlandet igen. For det andet: rejs til din drømme-destination – lad ikke stipendier eller begrænsede kontakter til udlandet forhindre dig – velkomsten på Complutense er så dårlig og mangelfuld, at du lige så godt kunne have planlagt det hele selv hjemmefra.

At finde en bolig i Madrid

En ting er sikkert: når semestret starter 1. oktober, vrimler byen af unge, som søger bolig, og konkurrencen kan derfor være hård.

Et godt råd: hvis du kommer f.eks. midt i august, er hele byen på ferie, og du kan i ro og mag vælge og vrage. Så har du også en lille måned til at lære byen at kende, inden studiet begynder.

Til en start kan du bo på hostal – der ligger mange omkring Gran Vía i centrum. De billigste for et dobbeltværelse ligger prismæssigt fra 45-50 euro pr. nat. Man behøver ikke booke i forvejen, når man kommer i august – der er ledigt! Det letteste er at stå tidligt op kl. 7-8 stykker og købe avisen Segundamano eller finde den på nettet. Den fås i kiosker overalt. Den findes også på nettet:. Det svarer til den blå avis.

Lejligheder og værelser er arrangeret efter nabolag. Kvartererne Argüelles, Moncloa, San Bernado, Noviciado og Cuatro Caminos ligger ret tæt på universitetsbyen (Ciudad Universitaria) – kun få metrostop herfra (se f.eks.: http://www.metromadrid.es/ ). Jeg boede selv i Cuatro Caminos. Omkring San Bernado og Noviciado er der meget hyggeligt – det er den gamle bydel med masser af små tapasbarer.

Om lejligheder og priser

Man binder sig som regel for et helt års leje ad gangen. Dette er helt almindeligt, fordi det er svært for udlejerne at udleje lejligheder i sommerperioden, hvor folk er ved kysten.

Nogle gange kan man dog skrive halvårlig kontrakt. Udlejer vil ofte bede om at få en aval bancario, hvilket er noget i retning af en bankgaranti, der sikrer, at lejer kan betale de første 6 måneders husleje. Vi kunne ikke få vores danske bank til at lave et sådant dokument, så vi måtte betale 6 måneders husleje i forskud. Jeg boede sammen med min kæreste i en møbleret lejlighed og vi gav ca. 700 euro pr. måned tilsammen alt i alt, så det er noget dyrere end i Århus.

Til gengæld er maden billigere – vi kunne klare os for ca. 220-300 euro tilsammen om måneden. En fadøl koster mellem 1 og 4 euro på en bar – og der følger næsten altid en lille skål chips eller en bid kartoffelomelet med! Et værelse i en delelejlighed koster 300-400 euro om måneden.

Hvis man tager af sted alene, er det en god ide at bo i delelejlighed for at skabe social kontakt. Ofte kommer man til at bo med andre udvekslingsstuderende. Universitetet har også kollegier, men et minus er, at det er rene pige- og drengegange, så man ser kun sit eget køn.

Velkomst og hjælp

Vælger du at tage af sted med organisationen Sokrates/ Erasmus fordi det er rarest at have nogen, der kan organisere opholdet og tage lidt hånd om dig, så er du gået galt i byen.

Modtagelsen fra universitetets side og fra Erasmus-kontoret var så mangelfuld, respektløs og arrogant, at jeg lige så godt kunne have undværet en organisation at støtte mig til.

Selvom jeg havde sendt alle mine papirer i god tid og i mange eksemplarer (spansk bureaukrati), påstod personalet på Erasmus-kontoret i Madrid, at jeg ikke var indskrevet, at de ikke vidste hvem jeg var, og hvad jeg ville, at det hele var min egen skyld, fordi jeg nok ikke havde sendt papirerne til dem, kort sagt: at jeg nok hellere skulle rejse hjem.

Glædelig første skoledag! Mit eksempel er ikke enestående, ca. 30 andre studerende fik samme besked – min tyske sidemand brød grædende sammen. Samme eftermiddag gik jeg frem og tilbage mellem forskellige kontorer i universitetsbyen, og fandt til sidst ud af, at et kontor havde modtaget mine papirer, men at de havde glemt at sende en kopi til Erasmus-kontoret. Jeg fik selv sagen bragt i orden i løbet af dagen.

Universitetet

Der er ikke meget positivt at sige om universitetet, og man skal ikke tage til Madrid at studere, hvis det er det faglige, man kommer efter. Niveauet er virkelig lavt, og de studerende arbejder meget uselvstændigt.

Jeg fulgte forskellige fag på spansk filologi sammen med 5.års-studerende, imens jeg selv var på tredje år, og niveauet rent fagligt svarede dårligt nok til 1. semester herhjemme.

Undervisningen er præget af enetaler fra undervisers side, og de studerende sidder apatiske og noterer alt, hvad læreren siger ordret. Sjældent har de læst på dagens lektie, hvorfor nogle undervisere bruger tid på at læse op i timerne.

De fag man kan vælge imellem – selv på de sidste semestre – er meget generelle, f.eks. et fag om modernisme, eller det spanske essay, etc.
En anden ting, som er med til at trække karakteren helt i bund for universitetet, er de ydre rammer.

Bygningerne er fra 1970erne og er utroligt grimme og faldefærdige. De er overtegnede med graffiti, mange steder falder der pus ned fra loftet, der trænger til at blive malet, toiletterne er uhumske og der er aldrig toiletpapir, og overalt bliver der røget hash og cigaretter.

I kantinen sælges øl og sprut (- selv om formiddagen) og det hele medvirker til et noget useriøst indtryk. Helt anderledes ser der ud i f.eks. Salamanca, hvor Spaniens ældste universitet ligger. Her står de oprindelige smukke bygninger med brede stentrapper, storkereder på taget og en stenløve på reposen. En helt anden stemning præger miljøet.

Eksamen

Din udvekslingskoordinator vil garanteret opfordre dig til at tage eksamen i udlandet og så ansøge om at den meritoverført, når du kommer hjem.

Jeg valgte at skrive selvstuderede opgaver hjem til Nordisk Institut, hvor jeg havde en fremragende vejleder, der var god til at støtte og vejlede på trods af den store afstand. Vejledning foregik telefonisk og via mail.

Der er eksamenstilmelding i Århus i oktober, og da universitetet først starter i Madrid den 1. oktober er der kort tid til at beslutte sig for, om man vil lave eksamen her eller der. Som jeg har forklaret, er niveauet langt fra det samme i Spanien og Danmark, og eksamen i Spanien er typisk udenadslære. Derfor vil en A-opgave herhjemme måske svare til 4-5 eksamener i Spanien rent merit-mæssigt.

Det er heller ikke muligt at få lov at skrive eksamener på engelsk i Spanien – kun på spansk, så der er flere grunde til at vælge et selvstuderet emne og skrive opgaven hjem til Århus.

Det sociale

Der findes et kontor, som arrangerer fester, udflugter, rejser og kulturelle arrangementer for udvekslingsstuderende. Det fandt vi selv ud af efter et par måneder.

De ville sikkert kunne have hjulpet os med at finde et sted at bo, hvis vi på det tidspunkt havde vidst, hvem de var. Organisationen hedder Erasmus Student Network Madrid Complutense og drives af studerende.

De har en hjemmeside: www.ucm.info/esnucm. Tlf.: (0034) 91 394 39 77.

Deres fester for udvekslingsstuderende er dog sjældent særlig godt organiseret. De laver en aftale med en bar i centrum, og hænger så sedler op på universitetet, at der holdes en fest der. Som regel kommer der en 8-10 stykker, og der ikke repræsentanter fra ESN tilstede, hvorfor festen hurtigt opløses. Derfor er det måske lettere selv at skabe sine kontakter.

Et meget populært gå-i-byen-sted er Plaza Santa Ana lige i nærheden af Puerta del Sol. Det er en plads med en masse beværtninger og diskoteker i sidegaderne. Her kommer spanierne selv i byen. Der er også mange fede diskoteker i nærheden af Real Madrids fodboldstadion Santiago Bernabeu og Cuatro Caminos.

Sproget

Señor Jørgen fra Kims-reklamerne skulle måske have ladet sin ”spanske” husholderske tage et sprogkursus. Så ville hun have vidst, at det hedder ”muy” i stedet for ”mucho”.

Universitetet arrangerer et gratis sprogkursus for studerende ved spansk filologi, som kører fra september til oktober og igen fra januar til februar.

Generelt er spaniere så dårlige til engelsk (i hvert fald omkring Madrid), at det letteste er at kommunikere på spansk.

Da så få forstår engelsk, bliver man kastet ud i det spanske, hvilket er en fordel. Det er en god idé at anskaffe sig et fjernsyn eller en radio, så man kan få sproget ind den vej.

Alle tv-kanaler er på spansk, 90% af alle film, der vises i fjernsynet er synkroniseret til spansk, dette gælder også serier som Frasier, Venner og Simpsons. Så det skal nok komme, selvom det er svært i starten.

Jeg selv havde haft spansk 2 år i gymnasiet og taget spansk på aftenkursus et år, før jeg skulle af sted.

Tag af sted!

Der kan være andre grunde end rent faglige til at tage på udveksling. Som jeg har nævnt er det faglige udbytte langt fra imponerende. Men et udvekslingsophold har andre forcer. Det er en oplevelse for livet.

Man kommer tæt på et lands kultur og befolkning på en helt anden måde gennem et halvt eller helt år, end man kan nå på et par ugers sommerferie. Uanset hvilket land, man vælger, vil man få styrket et fremmedsprog, og man udvikler sig personligt ved være langt hjemmefra og selv skulle løse problemer.

Disse egenskaber gør, at et udvekslingsophold på cv’et også er attraktivt for erhvervslivet senere hen. Det vidner om selvstændighed, modenhed og sproglige kompetencer. Spanien er et fantastisk land!

Deres universitet er måske ikke verdens bedste, til gengæld har de tapas, lækker mad, god rødvin, tyrefægtning, fodbold, et charmerende sprog, mange fiestas, Don Quijote, billige sko og et lunt klima – Madrid har 300 solskinsdage om året!

Reklame

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.